Actualiteiten

Ambassadeurs Twentse Erven: het begin van het vervolg

(reacties: 1)

Erve De Meijer boeit! - foto TE 2015
Erve De Meijer boeit!

Wonen en werken in een historische boerderij betekent "wonen in geschiedenis", in een verhaal dat vaak vér terug gaat.  Voor mensen die ervoor gekozen hebben, is dát precies de reden om niet ánders te willen. De gebreken, de tegenslagen en de kosten die onvermijdelijk horen bij zo'n oud huis, nemen ze op de koop toe.
Zo'n 40 enthousiaste boerderijeneigenaren – sommige nog aan het begin van een verbouwproces – waren op 22 januari jl. bijeen op het zorgvuldig gerestaureerde en van een nieuwe functie voorziene Erve Deperman in Reutum. Zij waren daar om hun ervaringen met elkaar te delen en om te luisteren naar voordrachten met bruikbare tips en aanbevelingen.

Adriaan Velsink, destijds werkzaam voor de Provincie Overijssel als programmaleider van het stimuleringsprogramma voor de herbestemming van gebouwd erfgoed en nog steeds actief in verschillende erfgoedorganisaties, is nauw betrokken geweest bij het veranderingsproces van Erve Deperman. Hij kon dan ook vanuit de eerste hand vertellen wat er in de loop van de jaren allemaal is komen kijken bij dit project. 

Ook Arie Schuilenborg, werkzaam bij Monumenten Advies Oost en nauw verbonden aan de Monumentenwacht, kon uit ervaring spreken. Zijn adviezen zijn voor eigenaren van monumentale boerderijen goud waard. Beide voordrachten zijn hieronder te vinden, compleet met verwijzing naar een aantal relevante bronnen.

Een belangrijk doel van de door Twentse Erven samen met Het Oversticht georganiseerde avond was om boerderijeigenaren met elkaar in contact te brengen. Anneke Coops, ervenconsulent bij Het Oversticht verwoordde het als volgt: "Het enthousiasme is er. Maar nu moeten we elkaar gaan helpen om het nog beter te doen. En dat kan hier beginnen".

Voorzien van de titel Ambassadeurs Twentse Erven vertelden eigenaren die al een heel traject van verbouwen achter de rug hebben, aan anderen over wat ze zoal zijn tegengekomen. De eerste drie verhalen kwamen van Joke en Jeroen Aarnink van Erve Deperman, van Harrie Busscher van 't Holthuis in Deurningen en van Ben Haarhuis van Erve de Meijer in Geesteren. Zij hielden hun verhaal aan de hand van de posters die hieronder te bekijken zijn (samen met die van Erve Effink, waarvan de eigenaar Ben Dierink verhinderd was). De gezamenlijk afgegeven les is eenduidig: verwachtingen, hobbels en realiteit maken het je niet gemakkelijk om enthousiast te blijven en vol te houden. Het is dus ook niet verkeerd om zo nu en dan een stapje terug te doen. Bovendien kan vroegtijdig overleg met alle relevante partijen problemen voorkomen. Wet- en regelgeving blijken vaak meer mogelijkheden voor ruimere interpretatie te bevatten dan men in eerste instantie zou denken (of bereid is te accepteren). Het belangrijkste is dat er een gemeenschappelijk inzicht bestaat over wat het moet worden. De getoonde voorbeelden zijn illustratief en geven aan dat het kán.

Anneke Coops noemde deze geslaagde avond niet ten onrechte het begin van het vervolg. De op Erve Deperman verzamelde mensen zullen elkaar in de toekomst vaker treffen en anderen zullen zich daarbij aansluiten. De groep van Ambassadeurs Twentse Erven wordt groter.
Het ligt in de bedoeling om te werken met praktische handleidingen, zoals het tijdens de avond gepresenteerde "spoorboekje". Dat boekje wordt nog verder uitgewerkt en komt beschikbaar voor elke Twentse boerderijeigenaar met plannen voor restauratie, verbouw en herbestemming [inmiddels klaar; klik hier]. Ook deze website zal een centrale rol gaan vervullen voor het uitwisselen van ideeën, tips en ervaringen.

< Ga terug

Reacties

Reactie door Francisca |

Hallo Mensen .
Is t holthuis te bezoeken op afspraak.
Vriendelijke groet Francisca Liefhebber van boerderijen

Antwoord van Ewoud van Arkel (Twentse Erven)

Nee helaas. De boerderij is particulier bezit en niet opengesteld voor publiek. 

Wel zijn er op 23 sept. 2017 in het kader van de vijfde Twentse Ervendag weer een paar mooie boerderijen te bekijken. Zie agendabericht.

 

Hebt u een vraag of een reactie? Laat het hieronder weten. De reacties worden eerst door de redactie gelezen en daarna gepubliceerd.