Actualiteiten

Daar gaat weer een boerderij...

(reacties: 0)

Soms is er niks aan te doen. Dan is alles volgens het boekje gegaan, zijn alle procedures netjes doorlopen, zijn er geen formele bezwaren ingekomen en zijn de vergunningen in orde. De oude boerderij wijkt voor nieuwbouw. In dit geval gaat het om het Erve Homölle in Brammelo onder Haaksbergen, een gaaf voorbeeld van een karakteristieke historische boerderij op een erf met een verhaal dat eeuwen terug gaat.

Op de foto, gemaakt na het moment dat de afbraak al in gang gezet was, is de kenmerkende gebintconstructie goed te zien. Eerdere inventarisatie bracht originele, zeer zeldzame "geritste" telmerken aan het licht, een bewijs dat de zes (oorspronkelijk zeven) gebinten een lange geschiedenis kennen.

Terwijl er alle ruimte was om met toepassing van de regeling Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB) tot een aantrekkelijke herbestemming te komen, is de wens van de eigenaar om een modern woonhuis te bouwen, sterker gebleken. De oude boerderij bevatte voldoende "kuubs" om meerdere, ruime en van alle gemakken voorziene wooneenheden te realiseren. En dat mét behoud van het zo goed in het omliggende landschap passende vertrouwde en karaktervolle uiterlijk. Het rationele denken heeft hier echter gewonnen en kennelijk heeft de gemeente Haaksbergen niet de gelegenheid te baat genomen om samen met de eigenaar tot een creatievere oplossing te komen.

Zo verdwijnt agrarisch erfgoed, ook nu nog…

< Ga terug

Reacties

Hebt u een vraag of een reactie? Laat het hieronder weten. De reacties worden eerst door de redactie gelezen en daarna gepubliceerd.