Actualiteiten

Dode stenen en levende verhalen

(reacties: 0)

Hester Maij en Michael Sijbom op Erve Geerdink in Vasse

 

Een betere plek om gedeputeerde Hester Maij te ontvangen, is er niet te vinden: de nog door de architect Jan Jans aangepaste grote kamer van de imposante boerderij op het Landgoed Geerdink in Vasse. Twentse Erven had de gedeputeerde op 12 november 2015 op bezoek voor de presentatie van de voorlopige resultaten van het project Buurten in Twente. Dit in de afgelopen maanden uitgevoerde en nu bijna afgeronde project, is gefinancierd door de provincie in het kader van het erfgoedprogramma Het Verhaal van Overijssel.

Voorzitter Michael Sijbom typeerde het project Buurten in Twente als volgt: "Levende verhalen vertellen meer dan dode stenen". Het zijn dan ook de verhalen die een grote rol hebben gespeeld in de programmering van het project. 

Projectleider Gerard Hazewinkel lichtte de verschillende manieren toe waarop het Twents agrarisch erfgoed in beeld gebracht wordt. Zo is het straks mogelijk karakteristieke erven te bekijken op een digitale boerderijenkaart die via de website van Twentse Erven toegankelijk wordt gemaakt. Van een groot aantal boerderijen, verspreid gelegen in Twente, wordt de ontwikkeling van de boerderij door de eeuwen heen beschreven en getoond met fraaie foto's en kaarten. Ook is er een instructieve 3D-animatie vervaardigd van de bouwkundige ontwikkelingen van één van de boerderijen, het Erve Kleinsman in Haaksbergen.

Een belangrijke rol voor het bijeenbrengen van het materiaal ten behoeve van de boerderijenkaart is weggelegd voor de buurtgidsen, een 20-tal vrijwilligers die samen met de boerderijeigenaren verhalen gaan optekenen. Het streven is bovendien om de digitale boerderijenkaart ingang te doen vinden in het onderwijs en zo te laten groeien tot een op breder schaal bruikbaar instrument om de kennis van het Twents agrarisch erfgoed te vergroten. Naast de boerderijenkaart wordt ook nog gewerkt aan een boekje met verhalen met de titel Achter de Niendeure. Daarin komen interviews met boerderijeigenaren, korte verhalen en veel mooie foto's.

Het project Buurten in Twente had als hoofddoel – naast de verhalen – het verstrekken van subsidies aan boerderijeigenaren ten behoeve van het renoveren en het onderhouden van hun bezit. Kleine opknapwerkzaamheden, het repareren van het dak, het herstellen van metselwerk, het vernieuwen van deuren, kozijnen en ramen: allemaal noodzakelijk voor het onderhoud en daarmee de instandhouding van de oude boerenhuis en de bijgebouwen. Een flink aantal eigenaren heeft van deze subsidieregeling kunnen profiteren. Er is zelfs al een wachtlijst voor het vervolgproject. Dat project gaat in de komende maanden van start onder de naam Buurten in Beeld.

Hester Maij met bestuur en medewerkers Twentse Erven
Vlnr: Mirjam Gram, Ben Haarhuis, Michael Sijbom, Rob Hazelhoff, Jan Willem van Beusekom, Hester Maij, Jos Hövels, Paul Koster, Gerard Hazewinkel, Philip Heitkamp, Gerko Hopster, Edith Rotman, fotograaf Ewoud van Arkel

< Ga terug

Reacties

Hebt u een vraag of een reactie? Laat het hieronder weten. De reacties worden eerst door de redactie gelezen en daarna gepubliceerd.