Actualiteiten

Donateursdag 2016

(reacties: 0)

De timing was bijna perfect: als het regende zaten we binnen, als we buiten waren scheen de zon. Op zaterdag 2 juli 2016 hield Twentse Erven haar eerste echte donateursdag. Een flink aantal van de huidige 65 donateurs was aanwezig. Het thema van de dag was knooperven. De locatie, deels op het fraaie Erve de Wezel - voor een prima lunch -, deels op de boerderij De Helle, deels op Erve Nijland. En dat allemaal tegen het decor van het prachtige buitengebied van Diepenheim.

De Helle is een bijzondere boerderij, ontworpen door de bekende Twentse architect en tekenaar Jan Jans en gebouwd eind jaren '20 op de plek van het afgebroken boerderijtje De Helle, gelegen in wat genoemd werd: het Helleblok. Jan Willem van Beusekom is de huidige bewoner (en tevens bestuurslid van de stichting Twentse Erven). Op boeiende wijze vertelde hij over de geschiedenis van de boerderij en over de plannen om op deze plek een knooperf te ontwikkelen.

Opdrachtgever voor het knooperf in wording is de eigenaar, het landgoed Weldam. Het ontwerp is van de architect Hans Douwes. In het totaal moeten er vijf wooneenheden worden gebouwd, twee in de bestaande boerderij en de rest in de plaats van de af te breken schuren. Het erf krijgt een open karakter waarover wandelpaden lopen. Het geheel zal op natuurlijke wijze zijn geïntegreerd met de omliggende landerijen. Het inmiddels door de gemeente goedgekeurde plan is te vinden op de website van de gemeente Hof van Twente.

Vier studenten – Evianne Beijerman, Joanne Ditmarsch, Joris Hemme en Julia Wennemars – van Windesheim University hebben in opdracht van hun begeleider Ton Peters een uiterst bruikbaar businessplan in elkaar gezet, bedoeld voor herbestemming van vrijkomende agrarische gebouwen. Het is opvallend hoe effectief en logisch het door drie van de vier studenten gepresenteerde concept in elkaar steekt.

Drie elkaar aanvullende functies bepalen het karakter van wat zij noemen het "multifunctionele knooperf". De maatschappelijke functie bepaalt de zorgrelatie tussen de oorspronkelijke op het erf blijvende bewoners en de nieuwkomers. De commerciële functie schept de voorwaarden voor het stichten van kleinschalige bedrijvigheid en de duurzame functie streeft naar een zoveel mogelijk energie-neutrale positie van het erf.

Een dergelijk concept kan alleen tot stand komen als álle relevante partijen vroegtijdig in het realisatieproces worden betrokken: de eigenaren, de nieuwe mede-eigenaren (bij voorkeur ook jongere mensen), boerderijenstichtingen die een faciliterende rol kunnen spelen, de overheid en de financiers. Al met al een mooi voorbeeld van wat genoemd kan worden: sociale innovatie op het platteland. Om de presentatie te bekijken, klik hier.

Na de presentaties en de door Hans Verbeek voortvarend geleide aanvullende discussie en vragenronde, werd het – naar zeggen van Just Schimmelpenninck, mede-eigenaar van het Landgoed Nijenhuis-Westerflier – éérste knooperf in Nederland, het nabijgelegen Erve Nijland, bezocht.  Een korte wandeling over een pad door het weiland bracht de deelnemers naar deze mooie plek. Erve Nijland is een soort van mini-buurtschap waar vijf wooneenheden zijn ingericht.  Zowel architectonisch als landschappelijk een schoolvoorbeeld van vernieuwende inrichting van het voormalige boerenerf.

Eén van bewoners, Faffie Reijntjes-Melief, vertelde vol verve over hoe het leven op het knooperf eruitziet. Enerzijds veel vrijheid en anderzijds verbondenheid en veiligheid. Ook hier blijkt dat de belangrijkste voorwaarde voor de succesvolle realisatie van een knooperf is, dat de ontwikkelaar, in dit geval de eigenaren van het landgoed Nijenhuis-Westerflier, beschikt over visie, financiële buffers en uithoudingsvermogen.

Deze voor Twentse Erven eerste donateursdag werd afgesloten op De Helle, met een drankje en een hapje. In het zonnetje. Een geslaagde dag.

< Ga terug

Reacties

Hebt u een vraag of een reactie? Laat het hieronder weten. De reacties worden eerst door de redactie gelezen en daarna gepubliceerd.