Actualiteiten

Onderzoek naar boerderijen in het richterambt Diepenheim

(reacties: 0)

Kaart van Diepenheim uit 1865
Kaart van Diepenheim uit 1865

De Oudheidkamer Twente heeft de verschijning van het "e-boek" Richterambt Diepenheim aangekondigd. Het is het zesde deel in de serie over historisch boerderij-onderzoek in de richterambten van Twente, samengesteld door de werkgroep boerderijonderzoek van de Oudheidkamer. Ook voor mensen die meer willen weten over de achtergrond van hun boerderij zijn deze publicaties een onmisbare bron van kennis.

De serie uitgaven waarvan dit e-boek deel uitmaakt is vooral bedoeld om de onderzoeker op pad te helpen en bronnen aan te reiken voor verder onderzoek over de boerderijen in de richterambten. Deze boerderijen, waarvan het bestaan vaak teruggaat tot in de vroege middeleeuwen, hebben mede aan de wieg gestaan van de vorming van het landschap en de samenleving op het platteland. In het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit het Schattingsregister van 1475, het Verpondingsregister van 1601 en 1602, het minuutplan van het kadaster 1832, het Hofrecht van Twente van 1546 en de Domeinkaarten van 1778. In dit deel over Diepenheim komen aan de orde zaken uit onder meer de stad Diepenheim, de Hof Kagelink, de Buurtschap Markvelde en de relaties tussen Diepenheim en de Marke Stokkum.

In het kader van deze reeks zijn nu als e-boek uitgegeven:
Deel 1: Richterambt Delden
Deel 2: Richterambt Ootmarsum
Deel 3: Richterambt Borne
Deel 4: Richterambt Oldenzaal
Deel 5: Richterambt Enschede
Deel 6: Richterambt Diepenheim
In bewerking zijn de e-boeken over het Richterambt Kedingen en over de Heerlijkheid Almelo.

De serie Historisch boerderij-onderzoek in de richterambten van Twente staat onder redactie van Henk Woolderink.

Al de in de serie verschenen delen zijn nog te downloaden op de website van de Oudheidkamer Twente. Zie voor meer informatie de pagina met de downloads.

< Ga terug

Reacties

Hebt u een vraag of een reactie? Laat het hieronder weten. De reacties worden eerst door de redactie gelezen en daarna gepubliceerd.