Actualiteiten

Oproep: Tongvaren in oude waterput

(reacties: 0)

Tongvaren in waterput - foto Anneke Coops 2015
Tongvaren in waterput

Een trotse boerderijeigenaar nam contact op met Twentse Erven omdat hij een probleem heeft. Hij heeft zelf wel een oplossing voor dat probleem bedacht, maar hij beseft dat hij dan niet goed bezig is. Tja, wat doe je dan?

Net als op veel Twentse erven staat er een put in de tuin, zo'n oude put van Bentheimer zandstenen. De trots van het erf, precies op zijn plek. De put wordt natuurlijk al heel lang niet meer gebruikt waarvoor hij bedoeld was maar er staat nog water in. De combinatie van vocht en schaduw is ideaal voor een bijzondere en vrij zeldzame plant, de tongvaren (Asplenium scolopendrium). Die heeft zich dan ook heel erg uitgebreid in de put, zodanig dat de eigenaar zich zorgen maakt over de put zelf, die hij - terecht - cultuurhistorisch van grote waarde vindt.

Hij wil voorkomen dat de put verder vervalt, maar ziet zichzelf niet al die tongvarens verwijderen. Ja, met de spuit, roundup misschien?

Hierbij dus een oproep aan u, erfeigenaren met liefde voor de natuur. De eigenaar van de put ontvangt u graag als u bereid bent in de put af te dalen en als u handmatig de tongvarens wilt verwijderen U mag ze allemaal hebben, of uitdelen… misschien heeft u wel een paar vrienden die dit klusje met u samen willen aanpakken!

Wilt u zich inzetten voorbehoud van deze tongvarens en wilt u een mede-erfeigenaar helpen die zijn put wil behouden, dan kunt u zich melden bij Twentse Erven, info@twentse-erven.nl.

< Ga terug

Reacties

Hebt u een vraag of een reactie? Laat het hieronder weten. De reacties worden eerst door de redactie gelezen en daarna gepubliceerd.