Olde Geerts
Type boerderij: Anders
Aanwezige uitbouwen:
Dakvorm:

Donateursdag Stichting Twentse Erven op De Helle in Diepenheim op zaterdag 17 juni 2023

Op zaterdag 17 juni vond weer een jaarlijkse  donateursdag plaats van de Stichting Twentse Erven. Dit keer was weer gekozen voor het ‘knooperf’ De  Helle bij Diepenheim gelegen op het Landgoed Weldam, waar ook in 2016 de donateursdag gehouden was. Toen werd het begrip ‘knooperf’ toegelicht aan de hand van een studie en een knooperf in de directe nabijheid bezocht, nu werd het inmiddels bijna voltooide knooperf ‘De Helle’ bekeken en toegelicht door de architect en de bewoner van de boerderij.

Na de koffie met krentenwegge volgde een boeiende presentatie over knooperven en het bouwen op landgoederen door Hans Douwes van het architectenbureau SchipperDouwes uit Delden die daar inmiddels al ruime ervaring mee hebben, op de landgoederen Twickel, Weldam en Singraven. Ook voor de karakteristieke Jan Jans boerderij maakten zij het verbouwingsplan dat vervolgens enthousiast werd toegelicht door de bewoner, Sander Knol die liet zien waar hij allemaal tegenaan gelopen was.

De ruim dertig aanwezigen konden vervolgens in twee groepen het knooperf in ogenschouw nemen. Onder leiding van de architect Hans Douwe werden de beide nieuwe woningen op het erf bekeken. De losstaande woning was door de (ook aanwezige) bewoners net de vorige dag betrokken, de dubbele woning nadert de voltooiing. De verbouwde Jan Jans boerderij werd uitgebreid bekeken en voorzien van toelichting door Sander Knol.

De dag werd afgesloten met een geanimeerde lunch bestaande uit door enkele bestuursleden zelf gemaakte soep en besmeerde broodjes. Daarna kon nog nagepraat worden met een drankje. Het bestuur van de Stichting Twentse Erven kijkt terug op een geslaagde dag en dankt de bewoners van de boerderij voor de geboden gastvrijheid. De niet aanwezige donateurs hebben zeker wat gemist!

Jan Willem van  Beusekom

Op de hoogte blijven?