Typologie

Typologie

Hoewel Twente een beperkt gebied is (tussen de Regge en de Dinkel…) en de boerderijen binnen de streek veel overeenkomsten vertonen, zijn er ook opvallende verschillen. In het oosten vind je de boerderijen en bijgebouwen met rechte topgevels, vaak betimmerd met eikenhout. Op het dak meestal rode pannen en brede witte windveren. 

In het westelijk deel van Twente zijn er vooral de afgeschuinde schilddaken, de zogeheten wolfseinden, vaak geheel of gedeeltelijk rietgedekt. En in het zuiden komen nog boerderijen voor met ver naar beneden doorlopende wolfsdaken, met diep weg naar binnen gelegen niendeuren. Veelal met grijze (“blauwe”) dakpannen. En dan zijn er natuurlijk allerlei mengvormen…

De meest kenmerkende aspecten van de Twentse boerderijen worden op aparte pagina’s behandeld. Het schetst een beknopt beeld, waarbij wat extra aandacht wordt besteed aan het zeldzaam wordende los hoes. 

Over de volgende onderwerpen kunt u, door er op te klikken, verder lezen:

De teksten en het bijbehorende beeld zijn ontleend aan de door Ellen van Olst geschreven inleiding bij de map Landelijke bouwkunst Overijssel, uitgegeven in 2002 door de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek, Arnhem; met toestemming van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed, Amersfoort. De map is aan te schaffen via de BoerderijBoekwinkel.

Op de hoogte blijven?