Erve Scholten
Type boerderij: Hallehuistype
Aanwezige uitbouwen:
Dakvorm: Topgevel2Zijdig

Twentse-erven dag 5 oktober 2019

Nadat de mist wegtrok en een waterig zonnetje de velden en boerderijen bescheen werd het langzamerhand druk op vijf bijzondere Twentse erven.
Elk erf kent een eigen verhaal en dat werd verteld en beleefd op deze mooie dag. Op Erve Asbroek aan de Wolfkaterweg, een modern melkveebedrijf met melkrobots, wordt een bakspieker verbouwd tot woning. Een prachtige transformatie met een mooi uitzicht over het land. Daarnaast In de stal twee melkmachines waar de koeien zelfstandig in gaan en de melk rijkelijk vloeit. Op Erve Groot Avest wordt gebouwd aan een nieuwe koeienstal waar de Blonde d’aquitaine koeien binnenkort de stal weer zullen bewonen en naar 3 tot 5 jaar als een (h)eerlijk stukje vlees worden verkocht en, liefhebbers in een B&B kunnen verblijven.
Geen veestapel maar persoonlijke trainingen en appel/peer cider worden er gegeven en gemaakt op erve Klein Avest aan het Oelerschoolpad. Een verrassende herbestemming van wat ooit een boerenerf is geweest met een boeiend verhaal aldus de bezoekers.
De rentmeester vertelde zelf het verhaal van erve Loobosch aan de Twickelerlaan, hij zal er zijn intrek nemen na een grondige verbouwing. Tot slot erve de Haar aan de Petzoldweg. Het erf komt te koop en de boerderij is het neusje van de zalm op gebied van duurzaamheid. Na alle indrukken op de diverse erven was er de afsluiting voor eigenaren en belangstellenden op het erf van het Ribo/Materiaal voor Monumenten met een heerlijke versnapering van bloedworst en bakleverworst: heerlijk !
Met zon, eeuwenoude erven, prachtige verhalen en een mooie belangstelling sluiten we deze 7e editie van de Twentse-erven dag af.

Foto’s: Ben Haarhuis – Jan-Kees Stegeman

Op de hoogte blijven?